naar top
Menu
Logo Print

LOOD VAN UZIMET BESCHERMT BEZOEKERS EN PERSONEEL

Casestudy: stralingsbescherming in Jules Bordetziekenhuis

Uzimet, de enige bladloodproducent in de Benelux, neemt voor het nieuwe Jules Bordetziekenhuis in Brussel (van 80.000 m²) de stralingsbescherming voor zijn rekening. Het ziekenhuis zal zich uitsluitend op kankeraandoeningen richten en wil het personeel en de bezoekers beschermen tegen de blootstelling aan gammastraling afkomstig van de beeldvormingstoestellen. Om aan die vraag te kunnen beantwoorden, verwerkt Uzimet meer dan 1.100 ton lood in de inloding van zes stralingsbunkers. Naast loodplaten voor de vloer worden er ook loodprofielen gebruikt voor de deuren, de vloer en de wanden voor de mobetronkamers.

UZIMET

De Nederlandse onderneming verwerkt oud lood met behulp van een raffinageproces tot nieuw bladlood. Het bedrijf focust zich op twee grote beroepsactiviteiten. Enerzijds is er de productie van bladlood voor zowel nieuwbouw als renovatie en restauratie van historische gebouwen. Anderzijds concentreert de onderneming zich op de productie en plaatsing van loodplaten en -profielen om stralingsbescherming te garanderen. Het Jules Bordetproject in Brussel is daar een voorbeeld van.

JULES BORDET

Ziekenhuis voor kankeraandoeningen

Vlak bij de Erasmuscampus in Anderlecht wordt in 2018 het nieuwe Jules Bordetziekenhuis opgeleverd. Het geïntegreerde multidisciplinaire centrum is in België het enige onafhankelijke ziekenhuis dat zich enkel richt op kankeraandoeningen. Om het personeel en de bezoekers ervan compleet te beschermen tegen de blootstelling aan straling als gevolg van diverse behandelingen, worden bij de bouw van het ziekenhuis de stralingsbunkers volledig ingelood. Uzimet neemt in de ruwbouwfase van het ziekenhuis de stralingsbescherming voor zijn rekening.

Samenwerkingsverband

De totaalaannemer van het bouwproject is de tijdelijke vereniging CIT Blaton, CFE en Louis De Waele. Voor het stuk bestralingsbescherming werkt Uzimet in onderaanneming en in partnerschap met de firma MB NV stralingsbescherming uit Kruibeke voor de studie en de plaatsing, en Kwint Engineering uit Utrecht.

1.100-1.150 TON LOOD

Er wordt gebruikgemaakt van de stralingtegenhoudende eigenschap van lood om de zes bunkers in te loden. Die bunkers (samen 400 m²) zullen gebruikt worden voor stralingsactiviteiten zoals medische beeldvorming. Naast de vloerplaten voor boven de bunkers worden ook de deuren en de loodprofielen voor de vloeren en wanden van de mobetronkamers volledig ingelood. Er worden speciale loodprofielen gemaakt met een tand-groefverbinding, voor de bekleding van de mobetronkamers.

Vloerplaten

De loodplaten die in de ruwbouwfase gebruikt worden, bestaan uit acht lagen en wegen gemiddeld tussen 400 en 1.100 kg. Daarnaast hebben de loden platen elk een andere afmeting, maar meten ze toch telkens in oppervlakte ongeveer 2 m².

Centraal boven de stralingsbronnen wordt een platenlaag van 35 cm dik gevormd, die stapsgewijs verdunt. Hoe verder de platen van het stralingscentrum verwijderd zijn, hoe dunner de laag platen wordt (minimaal 10 cm). Om stralingslekken tussen de 1.800 verschillende platen te vermijden, heeft Uzimet driehoekige profielen gefabriceerd die de naden tussen de (45°) gefreesde platen opvullen. Een bijkomende techniek om straling geen weg naar buiten te laten vinden, is de hoeken van de platen op een andere plaats te positioneren.

GIGANTISCH PROJECT

De uitdaging van dit project ligt in de immense grootte ervan. Hoewel Uzimet vaak grote projecten realiseert, was de Jules Bordet-opdracht de grootste uitdaging die tot op vandaag werd aangegaan. Zelfs binnen de internationale Calder Group is Jules Bordet een immens project. Wetende dat de gemiddelde loodmarkt voor de bouw in België ongeveer 6.000 ton lood per jaar bedraagt, is deze case waarin maar liefst 1.100-1.150 ton lood voor één project werd gebruikt, een echte mastodont. Twee jaar geleden besloot Uzimet zich meer te focussen op de stralingswerende markt. Vandaag slaagt het bedrijf erin zo een gigantisch stralingsproject succesvol tot een goed einde te brengen.

UZIMET

UZIMET

DELFTWEG 62
2289 BA RIJSWIJK
+31703192221
+31703192312