naar top
Menu
Logo Print

SINIAT ZET IN OP ONDERZOEK EN ONTWIKKELING

Voorsprong creëren in technische knowhow dankzij doorgedreven innovatie

Onderzoek met het oog op de ontwikkeling van performante bouwmaterialen, daarmee wil de Etex Group, fabrikant van o.a. Siniat gipskartonplaatmateriaal en Promat brandbeschermingsmaterialen, in de toekomst het verschil maken. We bezochten een van de drie innovatiecentra in het Franse Avignon en waren alvast onder de indruk van de faciliteiten. Een team van 140 medewerkers voert er met hightech testinstallaties continu onderzoek om het bestaande productgamma te verbeteren en uit te breiden met innovatieve oplossingen.

INTERNATIONALE SPELER MET BELGISCHE ROOTS

Etex kan bogen op een rijk verleden, dat teruggaat tot 1905 met de oprichting van Eternit door stichter Alphonse Emsens. Na een sterke geografische uitbreiding en diverse overnames (o.a. van Promat in 1981), groeide dit bedrijf met Belgische wortels uit tot een internationale speler. In 2011 leidde de gedeeltelijke overname van de Franse groep Lafarge tot de creatie van Siniat, het merk waaronder het bedrijf vandaag zijn gipsplaten produceert en vermarkt in Europa.

De Etex Group telt vier divisies:
  • Etex Building Performance (53% van omzet): vezelcement en gipsplaten, brandbescherming en droogbouwsystemen;
  • Etex Roofing (32%): daksystemen, o.a. vezelcement leien, golfplaten, klei- en betontegels en componenten;
  • Etex Façade (9%): vezelcementgevelmaterialen; en
  • Etex Industry (6%): industriële oplossingen voor thermische isolatie en passieve brandbescherming.

FOCUS OP INNOVATIE EN R&D

Eric Bertrand, hoofd van Innovatie, R&D en Marketing, stipte enkele belangrijke trends aan: “Met Siniat willen we inspelen op de groeiende vraag naar modulaire en geprefabriceerde bouwmethodes, energiebesparende en duurzame bouwmaterialen én de opmars van de digitalisering van het bouwproces via o.a. BIM. Innovatie is in dat kader cruciaal met het oog op het verhogen van de efficiëntie van het bouwproces op de werf." Daarom investeert de Etex Group jaarlijks zo'n dertig miljoen euro in innovatie. De groep beschikt hiervoor over drie Innovation & Technology Centres (Tisselt, Kapelle-op-den-Bos en Avignon) en zeven toepassingscentra verspreid over de hele wereld.

Het ITC in Avignon is een state-of-the-artlaboratorium dat is uitgerust met hightech installaties voor het uitvoeren van allerlei mechanische, akoestische, brand- en vochtwerende testen. “Alle testen en daarop gebaseerde productontwikkelingen zijn gericht op oplossingen die sneller en makkelijker te installeren zijn én bovendien de afvalproductie beperken."

 

SINIAT - PROMAT

SINIAT - PROMAT

BORMSTRAAT 24
2830 TISSELT
+3215713351
+3215713329