naar top
Menu
Logo Print

NIEUW THEATER LA LOUVIERE AKOESTISCH PERFORMANT DANKZIJ DURIPANEL

THEATER CENTRAL AMBIEERT CULTURELE AMBITIES VOOR HELE REGIO

Het Theater van La Louvière is er één met een lange geschiedenis. Gebouwd in de jaren 1950, was het al enige jaren toe aan renovatie. Na bijna een decennium van werken en vooral van verkrijgen van budget voor de nodige renovatie is de ‘wederopbouw’ intussen achter de rug. De culturele wereld in Wallonië heeft er een parel bij die plaats biedt aan een 1.000-tal toeschouwers.Theater La Louvière

DURIPANEL 

Het Theater van La Louvière is een cultureel gebouw waar akoestiek een grote rol speelt. Hierdoor kwam de Duripanel plaat van Siniat onmiddellijk in beeld. Deze uiterst robuuste en stevige vezelcementplaat wordt namelijk gebruikt als dragende en stijve oplossing bij het beplaten van binnen- én buitenmuren. In brandveiligheidsklasse A2 (niet-ontvlambaar) wordt de plaat gebruikt in gebouwen waar strenge eisen worden gesteld aan de brandveiligheid. Bovendien bevordert Duripanel de akoestiek van de ruimte, want de zware massa heeft een geluidsisolerend effect. Daarnaast is de plaat een weerbestendig wind- en regenscherm, uitermate bestand tegen schimmels, bacteriën, insecten en ongedierte. En hoewel men anders kan vermoeden, is de plaat ook eenvoudig te verwerken met standaardgereedschap. Als bodem-, wand-, plafond-, dak- of stijve constructieplaat biedt Duripanel een veelvoud aan toepassingsmogelijkheden.

CULTURELE HART

Een negental jaar geleden ging de renovatie van het gebouw van start. De werken lagen echter een hele tijd stil omwille van budgettaire redenen. Midden april 2017 werd de renovatie weer hervat en in oktober 2017 was het gebouw volledig klaar. Op 15 november vond de officiële inhuldiging plaats, waarbij de herwinning van het culturele hart van de regio uitgebreid gevierd werd.

RESULTATEN EN IMPACTZetels theater La Louvière

Het theater valt amper te herkennen voor de inwoners van Luik. De lijst van renovaties is dan ook eindeloos. Zo werd het podium uitgebreid, zijn de muren verstevigd en is het dak vervangen. Daarnaast zijn er onder andere werkruimten gecreëerd, nieuwe lodges toegevoegd en werden de zitplaatsen vervangen. “Met deze infrastructuur kunnen we zeer veel aanbieden: theater, allerhande shows, dans en zelfs een circus kunnen we hier organiseren”, zegt Vincent Thirion, de directeur van het theater. De akoestiek en de geluidsinstallatie vormden een centrale zorg voor het theater en daarom werden akoestici van Paleis 12 ingeschakeld om de akoestiek perfect te te krijgen. Ook aan het comfort van de toeschouwer werd er gedacht: de stoelen staan verspreid op een vrij steile helling die het mogelijk maakt om vanuit elke stoel de hele scène te bekijken. Het mag duidelijk zijn dat Central – de nieuwe naam van het theater – culturele ambities voor de hele regio ambieert.

SINIAT - PROMAT

SINIAT - PROMAT

BORMSTRAAT 24
2830 TISSELT
+3215713351
+3215713329