naar top
Menu
Logo Print

School kiest voor renovatie verwarmingsinstallatie op stookolie

Volledige installatie op twee maanden tijd gerenoveerd
magazine

Schoolgebouwen zijn traditioneel grote energieverbruikers. Om de energiefactuur omlaag te krijgen, lanceerde de directie van de Berlaymont-school in Waterloo tien jaar geleden al een uitgebreid programma voor energieoptimalisatie, met de isolatie van de bouwschil als belangrijkste interventie. Nadat twee van de drie verwarmingsketels afgelopen lente in panne vielen, moest echter ook de installatie voor verwarming en warmwaterproductie vervangen worden. Een complexe onderneming voor een school die dagelijks plaats biedt aan 2000 leerlingen en leerkrachten.

Op twee maanden tijd werd alles opnieuw op punt gesteld. De oorspronkelijke installatie van drie stookolieketels van 750 kW werd vervangen door twee condenserende stookolieketels van 407 kW in cascadeopstelling, en ook de hydraulische installatie werd volledig herbekeken. “Zo’n daling in vermogen kan extreem of riskant lijken,” vertelt Xavier Gendebien van installatiebedrijf La Chaleur & L’eau, “maar sinds de opening van de school in de jaren 60 is er heel wat veranderd.”

Volgens technisch verantwoordelijke Baudouin Malache werd om verschillende redenen voor deze verwarmingsoplossing gekozen. “We hebben vier manieren om warmte te verspreiden, en dat over een afstand van 600 m: gietijzeren radiatoren, plaatstalen radiatoren, vloerverwarming en heteluchtverwarming in de sportzaal. Dat betekent dat we op basis van eenzelfde productiebron verwarmingswater moeten verdelen op drie verschillende temperaturen.”

INFORMAZOUT

INFORMAZOUT

+3278152150
+3225239788