naar top
Menu
Logo Print

Slimme constructie voorkomt thermische breuk bij grote glazen puien

600 zonovergoten appartementen in voormalig hoofdkantoor Philips Lighting
magazine

Lange tijd vormde het oude hoofdkantoor van Philips Lighting, omringd door afgesloten parkeerterreinen en losstaande gebouwen, een afgesloten enclave in Eindhoven. Sinds de transformatie is het gebouw opnieuw tot leven gekomen. Het kantoor biedt plek aan meer dan 600 lofts en appartementen, die met hun grote glazen puien baden in het licht. “Om buiten nog meer naar binnen te halen, hebben we verticale schuiframen toegepast”, voegt Christopher Ho van architectenbureau diederendirrix toe. “De puien zijn verdeeld in 3 horizontale delen, waarbij je met één druk op de knop het middelste gedeelte naar beneden kunt schuiven. Het biedt optimaal wooncomfort op een klein oppervlak en het brengt ook dynamiek in de gevel.”

De constructie van de puien was echter geen sinecure. “Als de ruiten over elkaar heen schuiven, ontstaan er grote temperatuurverschillen in de ruit”, legt Bas Bessems van AGC Glass uit. “Om thermische breuk te voorkomen, hebben we dan ook uitgebreide thermische analyses gedaan. Uiteindelijk hebben we de constructie zo kunnen aanpassen dat er voldoende ventilatie ontstond, zodat we het risico op breuk met afscherpen en de keuze voor helder glas konden minimaliseren.”

“Daarnaast dient men bij grote glazen puien trouwens voldoende na te denken over de juiste isolatie, zon-, geluids-, en brandwering,” voegt Bessems nog toe. De glaskeuze werd daar dan ook op afgestemd, met een combinatie van Stopray Vision-60, Stratobel Planibel Clearlite en Pyropane beglazing.

AGC

AGC

+3224093000
+3226724462