naar top
Menu
Logo Print

De (R)evolutie in Akoestische wand- en plafondbekleding

Veertig jaar geleden ontwikkelde Texaa® een akoestisch wand- en plafondmateriaal, Vibrasto, dat een absorberend schuim en een luchtige, luchtdoorlatende textiele omhulling, Aeria, combineert voor akoestisch comfort in een breed scala aan weergalmende ruimtes. Maar de tijden veranderen!

Evolutie

Als gevolg van een knowhow in luchtdoorlatend en luchtig textiel, zal Vibrasto door de jaren heen geperfectioneerd worden - met name vanuit het oogpunt van de brandreactie van de gebruikte schuimen, om zo te kunnen reageren op de evolutie in veiligheidsnormen voor lokalen in openbare gebouwen.

Helaas hebben deze ontwikkelingen ook de impact van deze materialen op ons milieu vergroot, vooral met betrekking tot het einde van de levensduur van het product. En aangezien er geen alternatief is dat de brandbestendigheid van de betreffende schuimen en de milieuprestaties duurzaam kan combineren, heeft Texaa® de geleidelijke stopzetting van de productie van Vibrasto "gelijmd" in deze formulering gestart ....

Revolutie

Ter vervanging is een nieuwe versie van Vibrasto "gespannen" ontwikkeld, die vele voordelen heeft die zijn voorouder niet had: eenvoudigere implementatie en afwerking, betere prestaties en minder impact op het milieu.

Vibrasto biedt perfecte akoestische en technische kwaliteiten aan die voldoen aan de normen en vereisten van publieke en commerciële gebouwen. Vibrasto wordt standaard aan muur of plafond gespannen, maar kan ook worden gebruikt in de vorm van jaloezieën en gordijnen die in de ruimte of voor de ramen hangen.

Duurzaamheid

In eerste instantie is Vibrasto, omwille van zijn gespannen-vorm, eenvoudig te demonteren, te vervangen en te reinigen, wat het duurzame karakter van dit product versterkt.

Afhankelijk van de gewenste akoestische efficiëntie, kan Vibrasto op aanvraag min of meer dikke absorberende materialen integreren: 10 mm, 25 mm en 50 mm voor standaardgebruik en meer indien nodig. Dit systeem creëert de mogelijkheid voor ontwerpers om andere materialen van hun keuze achterliggend te implementeren: plantaardige wol of gerecycleerde textiel, bijvoorbeeld.

De profielen volgen ook het idee van "duurzaamheid" en worden vanaf 2018 standaard in gerecycleerde PVC geleverd. (Houten profielen op aanvraag).

Brandgedrag & Geluidsabsorptie

Vibrasto is samengesteld uit een zeer brandwerende en niet-druipende coating. Volgens de dikte en de Europese normen (EN 13501-1 / EN ISO 354) zijn de classificatie voor reactie bij brand en de absorptiecoëfficiënt (αw) de volgende:

Visueel Comfort

De textiele afwerking van de Vibrasto, de Aeria, is geweven volgens een exclusief Texaa®-patent. De twee typen mazen die standaard beschikbaar zijn, geven het een min of meer "gemarkeerd" graan.

• De "ronde" maas (MR) tekent een afzonderlijk en warm textielraster.

• Wat betreft de nieuwe "rijstkorrel" maas (MGR), het presenteert een meer uitgesproken punt, dat zelfs op afstand leesbaar blijft.

 

Aeria komt in 22 verschillende kleuren voor en kan als zodanig geïmplementeerd worden in een breed scala van situaties. Kleur draagt bij aan onze perceptie van ruimte: het geeft diepte aan een plat oppervlak of zorgt voor een reliëf. Het is zijn spatialiserende kracht. Het neemt ook deel aan onze zintuiglijke ervaring: intuïtie, emoties, verlangen, affecten; rustige of dynamische kleuren; esthetiek en schoonheid.

 

Een Totaaloplossing

Het installatiesysteem op basis van eenvoudig gevormde stroken, met sleuven in "L" of "T", maakt de behandeling van belangrijke oppervlakken mogelijk en garandeert in detail perfecte afwerkingen - al dan niet met een naadloze indruk. Het is aldus mogelijk om op verzoek complexe configuraties te realiseren die allerlei gekleurde geometrische composities mogelijk maken, om gekromde oppervlakken te bedekken, en echte reliëfs te realiseren door gefacetteerde wanden te bekleden. Dit alles voor een redelijke prijs.

De architect beheerst het uiteindelijke uiterlijk van de compositie en de akoestieker kan desgewenst de absorberende materialen van zijn keuze achter de Vibrasto installeren. De onafhankelijke implementatie van het absorberende materiaal en de textielomhulling geeft de Vibrasto een omkeerbaar karakter, waardoor bekering of vernieuwing mogelijk is, en vergemakkelijkt de verwijdering of onderhoudswerkzaamheden aanzienlijk.

Volg de (r)evolutie: www.doxacoustics.be

DOX ACOUSTICS

DOX ACOUSTICS

STARRENHOFLAAN 43/bus 4
2950 KAPELLEN (ANTW.)
+3233091422
-