naar top
Menu
Logo Print

Einde van de werken aan het Afrikamuseum

Koninklijke Museum voor Midden-Afrika heropent zijn deuren voor het publiek in december 2018
magazine

De totaalrenovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is een feit. De werken zijn gestart in oktober 2013 en in april 2018 heeft de Regie der Gebouwen (de bouwheer) de voorlopige oplevering van de werken afgeleverd. De volgende maanden krijgt het museum zijn invulling met nieuwe verhaallijnen (scenografie) en komen de collectiestukken terug ‘thuis’.
Het museumgebouw dateert van 1910. Het ademde een unieke charme uit maar was niet meer aangepast aan de noden van een modern museum. De permanente tentoonstelling was sterk verouderd en slechts een fractie van de collecties werd getoond. Ook op bouwtechnisch en op vlak van infrastructuur en technieken (veiligheid, klimaat, verlichting, luchtvochtigheid, conservatie) moest worden ingegrepen. Het uitgangspunt: het museumgebouw restaureren en renoveren, een apart onthaalpaviljoen bouwen en de twee ondergronds met elkaar verbinden.
“De opdracht om het Afrikamuseum aan te passen aan de noden en behoeften van de 21ste eeuw was niet eenvoudig. Maar het was wel noodzakelijk om de internationale reputatie van het museum te consolideren en verder uit te bouwen. Deze ingrepen geven het Afrikamuseum de slagkracht om uit te groeien tot een dynamisch en aantrekkelijk museum van wereldformaat”, voegt Jan Jambon, vice-premier en minister van Veiligheid, Binnenlandse zaken en de Regie der Gebouwen nog toe.
In december 2018 heropent het Koninklijke Museum voor Midden-Afrika zijn deuren voor het publiek.