naar top
Menu
Logo Print

Bouwvergunning aangevraagd voor universiteitsgebouw Learning & Innovation Center

The future of the academic world begins today
magazine

Tussen de campussen VUB en ULB in Elsene zal over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen. Het Learning & Innovation Center (LIC) combineert hoogtechnologische apparatuur met strategische indeling van de diverse lokalen om de kennisuitwisseling te ondersteunen. De aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning werd op 8 april 2019 ingediend. Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, treedt op als bouwheer van het project. De studies werden uitgevoerd door de tijdelijke vereniging EVR architecten, A²²9, NEY+partners en Arcadis. Denis Dujardin stond in voor het ontwerp van de omgeving.
De werken zouden zo’n 2 jaar duren. Het LIC zal zeven verdiepingen tellen, opgetrokken op een oppervlakte van 9.000 m². In totaal zal er ruimte zijn voor 1.000 personen, waarvan 80% studenten, 10% academische staf en 10% externe bezoekers.
In het LIC zullen state-of-the-art studiefaciliteiten en diverse leeromgevingen voorzien worden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experience centers voor activiteiten van kleine groepen, actieve leerlokalen en ook de nieuwe bibliotheek. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven via project- en exporuimtes. Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Verder wil het op alle vlakken een voorbeeldgebouw zijn: een duurzaam, energieneutraal gebouw opgetrokken in milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met heel veel technische innovatie en performante ICT-toepassingen.