naar top
Menu
Logo Print

Europese primeur VUB bewijst dat circulair (ver)bouwen kan zonder compromissen

Eerste circulaire renovatieproject ‘Circular Retrofit Lab' feestelijk ingehuldigd
magazine

Wetenschappers van de VUB tonen dat bouwen ook milieuvriendelijker én met minder afval kan: ze renoveerden recent acht van de befaamde studentenkoten op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek, enkel en alleen met herbruikbare bouwmaterialen die later in een ander gebouw geïnstalleerd kunnen worden. Het resultaat van dit ambitieuze project is het gloednieuwe “Circular Retrofit Lab”. Hiervoor deed het team van VUB-prof. Niels De Temmerman, net zoals vijftien organisaties in zeven landen met fondsen van het Europese Horizon 2020-project, in eerste instantie onderzoek naar circulaire bouwmethodes en -systemen. Die kennis pasten ze toe tijdens de renovatie van de studentenkoten. Het is de eerste keer dat in Europa zo’n circulair renovatieproject succesvol wordt uitgevoerd.
Het Circular Retrofit Lab zal in eerste instantie dienst doen als uithangbord voor circulair bouwen en als eventruimte, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden: “Het volledige concept vertrekt vanuit het veranderingsgericht bouwen: het Lab kan ooit terug dienst doen als studentenkot, of als studeerruimte, laboratorium, leslokaal of zelfs een ecologisch gastenverblijf. De tijd dat 1 gebouw 1 functie had is voorbij. Dit pilootproject bewijst ook dat de vooroordelen die nog vaak heersen rond circulair bouwen onterecht zijn: deze nieuwe, innovatieve systemen bieden even veel kwaliteit, comfort en (architecturale) vrijheid als traditionele bouwsystemen en -methodes”, aldus prof. De Temmerman.