naar top
Menu
Logo Print

Oostendenaars halen warmte vanaf heden uit de vuilzak

Warmtenet Oostende officieel ingehuldigd
magazine

Sinds 25 april halen diverse Oostendse bedrijven hun warmte uit de vuilzak van de Oostendenaar. Op die dag mocht burgemeester Bart Tommelein samen met burgercoöperatie BeauVent namelijk het Warmtenet Oostende inhuldigen. Dat verwarmt gebouwen in Oostende met restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO en zorgt zo voor lokale waardecreatie.

BeauVent startte met de ontwikkeling van dit project half 2015. Een jaar later werd de vergunning afgeleverd door de Stad Oostende. In oktober 2017 startten de werken. Aannemer Visser & Smit Hanab uit Gentbrugge plaatste de geïsoleerde stalen buizen over een sleuflengte van 4 kilometer op het bedrijventerrein Plassendale tot in de Konterdamkaai. De aanpassingen aan de afvalenergiecentrale gebeurden door aannemer Callens uit Waregem.

Ondertussen is de eerste fase afgerond en zijn verschillende gebouwen op het warmtenet aangesloten. Dat zorgt voor een vermeden aankoop van 15.000 MWh fossiele brandstoffen per jaar en een daling van de CO2-uitstoot in Oostende met 4000 ton per jaar. In de komende jaren wordt het warmtenet uitgebreid naar nieuwe en bestaande gebouwen in het stadscentrum, waaronder het Stadhuis. Zo moet Oostende op termijn van aardgas af.

“Door als burgercoöperatie te investeren in duurzame warmte-infrastructuur, tonen we dat burgers de energietransitie inzake warmte ook willen aanpakken”, zegt Niko Deprez van BeauVent. “Het verduurzamen van onze warmtevoorziening verdwijnt vaak naar de achtergrond in de discussie, maar Warmtenet Oostende hertekent de warmtevoorziening van de Stad aan zee!”