naar top
Menu
Logo Print

Groene warmte steeds meer als valabele bron hernieuwbare energie beschouwd

Zesentwintig nieuwe projecten krijgen steun na jongste call groene warmte
magazine

De call groene warmte die in januari van dit jaar is uitgeschreven, leverde maar liefst 26 nieuwe projecten op. Van de 28 projecten die zijn ingediend, zijn er twee niet geselecteerd.

Voor de productie van groene warmte zijn in totaal 15 projecten geselecteerd: vijf projecten rond biomassacentrales, twee projecten rond grotere warmtepompen, twee projecten rond koude-warmteopslag, 3 boorgat-energie-opslagprojecten en 3 projecten rond zonneparabolen. Alles samen hebben deze projecten een productie van van ongeveer 72 GWh per jaar. De Vlaamse overheid voorziet in totaal 6,5 miljoen euro.

Naast groene warmteproductie zijn er ook 10 projecten geselecteerd rond warmtenetten en restwarmte. De benutting van restwarmte is goed voor een productie van bijna 12 GWh per jaar. Tenslotte is er één project ingediend rond de productie van biomethaan. Deze 11 projecten zijn in totaal goed voor 5,8 miljoen euro aan Vlaamse steun.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Het succes van deze oproep bewijst dat warmte zijn weg vindt tussen de hernieuwbare energiebronnen. Groene warmteprojecten dragen in grote mate bij tot het halen van onze hernieuwbare energiedoelstellingen. Door de vermeden CO2-uitstoot zijn ze ook zeer goed voor het klimaat.”