naar top
Menu
Logo Print

Bouwproductie zal waarschijnlijk 3,4% groeien in 2019

Vooral bouwactiviteit in opkomende markten draagt bij tot expansie
magazine

In 2019 wordt verwacht dat de wereldwijde groei van de bouwproductie zal toenemen van 3,2% in 2018 tot 3,4%. In 2020 is zelfs een stijging tot 3,5% mogelijk, aldus gegevens- en analysebedrijf GlobalData. Volgens het laatste rapport van GlobalData is die verbetering volledig toe te schrijven aan een versnelde groei van de bouwactiviteit in opkomende markten zoals China, waar de autoriteiten hun investeringen in infrastructuur opvoeren. Vanaf 2021 zal de groei in China echter teruglopen, wat zal bijdragen tot een lichte daling van de wereldwijde bouwgroei.
Geavanceerde economieën zullen in 2019 weinig groeien, met een vertraging tot 1,2% in Noord-Amerika en tot 2,3% in West-Europa. De groei zal in Zuid- en Zuidoost-Azië in 2019 afnemen, maar toch zal het tussen 2019 en 2023 met een gemiddelde jaarlijkse groei van 6,5% de snelst groeiende regio zijn. Er zal ook een aanhoudend herstel van de bouwproductie plaatsvinden in het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. De zwakte in Turkije zal echter een rem zetten op de regionale expansie in Oost-Europa.
De risico’s voor de algemene prognose vloeien voornamelijk voort uit een mogelijke escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast is het mogelijk dat China zijn inspanningen om de economie te ondersteunen zal overstijgen, wat zou kunnen leiden tot een onbeheersbare schuldencrisis.