naar top
Menu
Logo Print

Architect@workARCHITECT@WORK 2019: ‘FUTURE-PROOF’

TOTAALEVENEMENT MET FOCUS OP PRODUCTINNOVATIES EXCLUSIEF
VOOR ARCHITECTEN, INTERIEURARCHITECTEN EN VOORSCHRIJVERS

Op donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2019 vindt de negende editie van ARCHITECT@WORK plaats in KORTRIJK XPO, in totaal al het 100ste ARCHITECT@WORK evenement. Het biedt een unieke combinatie van vakevenement, seminars, exposities en networking - exclusief voor de voorschrijvers. Het evenement bouwt voort op de internationale succesformule: een duidelijke focus op nieuwe en vernieuwende materialen, toepassingen en services garandeert de voorschrijver een kwalitatief hoogstaand evenement. Op de vorige editie, in 2017, verwelkomde ARCHITECT@WORK 5.674 voorschrijvers in Kortrijk Xpo.

INNOVATIES

ARCHITECT@WORK toont enkel productinnovaties van fabrikanten en exclusieve verdelers. Om het exclusieve karakter van deze innovaties te garanderen wordt elke aanvraag tot deelname voorgelegd aan een selectiecomité van architecten en interieurarchitecten dat het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product beoordeelt. Dé garantie voor een interessant bezoek aan ARCHITECT@WORK. Bovendien zijn op alle standen technische verantwoordelijken aanwezig om gedetailleerde informatie op maat te geven.Architect@work

BEPROEFD CONCEPT BLIJFT

Het standenconcept van Creative Fo(u)r bewees de afgelopen jaren zijn sterkte en blijft daarom ook in 2019 nagenoeg ongewijzigd. De bezoeker loopt doorheen de standen van de exposanten, waardoor die van dichtbij de innovaties kan bekijken en ontdekken. In wat op een traditionele beurs als de wandelgang wordt beschouwd, kan er in een loungesfeer bij een gratis hapje en drankje doorgepraat worden en kan er meer gedetailleerde technische informatie over de producten voorzien worden.
Wel wordt de seminar room – voorheen in een aparte ruimte – geïntegreerd in Hall 4. De cirkelvormige constructie met een diameter van 15 meter komt er centraal op het zebrapad. Ook de lounge zal zich achteraan bevinden, in het verlengde van de seminar room. De succesvolle materialententoonstelling vindt haar plek in Hall 5.

EXPOSANTENLIJST

Hiervoor kan u terecht op: www.architectatwork.be

PRAKTISCHE INFORMATIE

Kortrijk Xpo

Openingsdagen

Donderdag 09 mei: 10u00-20u00;
Vrijdag 10 mei: 10u00-20u00.

Locatie

KORTRIJK XPO
Hall 4 en Hall 5
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk

Toegang

Invite only policy

Catering

De organisatie voorziet doorlopend
gratis catering in de lounge en wandelgangen.

Contact

Tel.: +32 (0)56/24.11.11
Belgium@architectatwork.com
www.architectatwork.be

RANDEVENEMENTEN

Seminars

ARCHITECT@WORK biedt haar bezoekers naast tal van productinnovaties ook een hoogstaand seminarprogramma, waarbij deelname gratis is. Alle seminars vinden plaats in hall 4.

DONDERDAG 9 MEI 2019

Heman KoningsTrendwatcher Herman Konings geeft om 11u00 een seminar met als onderwerp 'Forward To Basics'. Hij zal het daarbij onder andere hebben over heel wat tekenen die wijzen op de komst van een nieuw verlicht tijdperk, waarin jong en oud zich steeds meer gaat realiseren dat opwindende dingen niet online gebeuren maar juist offline, in de weldoende koelte van het échte, in analoge ontmoetingen met anderen. Niet ondanks maar juist dankzij de digitalisering krijgt het levende van het tastbare meer waarde en meer intensiteit. Anno 2019 is de consu-mens een ‘fygitaal’ wezen, dat slim kiest voor het tweevoudige kapitaal van zowel het digitale (van bv. slimme toepassingen in huis en op kantoor) als het fysieke/analoge (zoals opnieuw winkelen in een uit baksteen en mortel opgetrokken pand). Meer nog, er ontstaat een steeds meer rationele, zakelijke en eerlijke relatie met de natuur. (www.nxt.be)

Els ZijstraSchoonheid, betekenis, verwondering en karakter. De materialen van de toekomst hebben zowel deze eigenschappen als de duurzaamheidseisen ten aanzien van energie, circulariteit en gezondheid.
Tijdens het seminar 'Fantastic Future', om 14u00, presenteert Els Zijlstra (MaterialDistrict) de laatste materialen die biobased zijn, van recycled materiaal zijn gemaakt of van restmaterialen, maar die ook mooi zijn, fascinerend, leuk en die al onze zintuigen prikkelen. Een honderdste editie van A@W viert zowel geschiedenis als toekomst, en het internationale karakter dat daarbij hoort. (www.materialdistrict.com)

Thomas RauOm 16u00 houdt Thomas Rau een seminar onder het motto 'Guided by the Future'. Rau zal duidelijk maken hoe hij zich in al zijn handelen laat leiden door wat in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Duurzaamheid, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur en de vraag hoe te handelen in het licht van de huidige schaarste aan grondstoffen zijn bij hem sleutelbegrippen. Daarbij voegt hij ook de daad bij het woord. Met diens eigen architectenbureau RAU zette hij immers diverse innovaties op en creëerde hij nieuwe standaarden op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en recentelijk ook voor de circulaire architectuur. (www.rau.eu)

Filip CanfynDonderdag 9 mei wordt afgesloten met een seminar van Filip Canfyn om 18u00 met zijn nieuwe boek als centraal thema: 'Eren en Citeren'. In Eren & Citeren neemt Filip Canfyn ons mee doorheen 150 jaar Belgische architectuur. Hij ging op zoek naar de meest relevante architecten die niet alleen een mooi oeuvre nagelaten hebben, maar die vooral ook iets te zeggen hadden. Zonder meer verplichte lectuur voor elke architect(uurliefhebber).

VRIJDAG 10 MEI 2019

NAV/AiNBVrijdagochtend begint de dag met een seminar om 10u30, gegeven door het NAV/AiNB over 'Circulair en Veranderingsgericht Bouwen voor Ontwerpers' in samenwerking met het Architectural Engineering Team van VUB.

GordunaVervolgens is er om 16u00 een seminar van de vereniging van restauratie- en conservatiearchitecten Gorduna. De organisatie zal verduidelijken hoe ze fungeert als gespreksforum voor iedereen die actief is bij de conservatie en restauratie van onroerend, roerend en immaterieel erfgoed. Ze schetst hoe ze op termijn een forum wil worden door het organiseren van of het meewerken aan vervolmakingsinitiatieven, opleidingen, studiedagen, lezingen, tentoonstellingen of het uitgeven van publicaties. (www. gorduna.be)

Julien De SmedtTen slotte organiseert de BVA/KBKW om 18u00 een seminar over 'Needs vs. Greed'Julien De Smedt van JDS Architects zal het seminar geven en zal dat in het Engels doen. De Smedt omschrijft hoe het hebzuchtige streven naar groei ervoor zorgt dat we steeds meer financieel afhankelijk worden van anderen. En dat ondervinden we dezer dagen maar al te goed: het heeft een onomkeerbare invloed op onze planeet. Niet ons elementaire gebruik van natuurlijke hulpbronnen bracht ons naar dit punt, maar wel onze buitensporige drang naar exponentiële groei. Met het oog op de huidige milieucrisis wil de architect het hebben over de ontwikkeling van onze steden in functie van onze noden in plaats van onze hebzucht. (www.jdsa.eu)

Exposities

Naast tal van productinnovaties en de seminars worden er ook enkele exposities georganiseerd, die eveneens gratis te bezoeken zijn.

Fantastic FutureDe nieuwe tentoonstelling 'Fantastic Future', die MaterialDistrict exclusief voor ARCHITECT@WORK heeft samengesteld, heeft als thema future-proof. Mooi gerecyclede kunststof met een geheel eigen identiteit uit Nederland, eigenwijze tegels van restmateriaal uit Spanje, akoestische panelen van 100% biobased pulp uit Zweden of lichtgewicht aluminium panelen gemaakt met zout uit België; leef je uit en 'express yourself' met deze materialen van de toekomst! (www.materialdistrict.com)

FranseraDe installatie van de Belgische kunstenaar, architect en wetenschapper Francesco Fransera (pseudoniem voor Frans De Medts) is van een totaal andere orde. De kunstenaar uit Oostduinkerke, met architectenbureau in Maarkedal, toont een werkstuk gebaseerd op natuurfilosofisch onderzoek. Fransera heeft tot doel de scheiding tussen wetenschap, techniek, poëzie en ethiek te overbruggen. Hierdoor kan de toeschouwer zijn persoonlijke wereldbeeld beter plaatsen binnen het door hem geformuleerde wetenschappelijke wereldbeeld, wat een noodzakelijke voorwaarde is voor het bereiken van nieuwe ontologische inzichten en een meer humane wereld. (www.francescofransera.be)

DAPhSpeciaal voor ARCHITECT@WORK maakte Dutch Architectural Photographers een nieuw werk dat past binnen het thema future-proof: IMAGES by DAPh. (www.daph.nl)

project wallVervolgens is er PROJECT WALL by world-architects.com. Deze reizende tentoonstelling toont een selectie uit internationale projecten van leden van world-architects. De programmatische en formele verschillen binnen de selectie staan voor een gediversifieerde kruisdoorsnede van het recente werk van de architecten en brengen tegelijk ook jonge, opkomende architectenbureaus en gekende namen samen in een poging om het actuele beeld van de industrie af te schilderen. (www.world-architects.com)

Ocean SoleTen slotte is er THE ART OF UPCYCLING by Ocean Sole. Een groot gedeelte van de wereldbevolking loopt op teenslippers. Dit schoeisel is goedkoop in aanschaf, maar niet duurzaam in gebruik. Dit in combinatie met een onderontwikkeld afvalverwerkingssysteem zorgt ervoor dat in ontwikkelingslanden de teenslippers in de natuur en uiteindelijk in de oceanen terechtkomen. Gepassioneerd door de oceanen en zich bewust van het belang van ecosystemen, tackelt het Keniaanse Ocean Sole dit probleem. De aangespoelde teenslippers worden verzameld, schoongemaakt en verlijmd. Vervolgens verwerkt het creatieve team van ambachtslieden de teenslippers tot de kleurrijke dieren. (www.b2b.nicmic.nl)A@W

ARCHITECT@WORK

KORTRIJK XPO

DOORNIKSESTEENWEG 216
8500 KORTRIJK
+3256241111
+3256217930