naar top
Menu
Logo Print

Een geslaagde mix van patrimonium, natuur, en duurzaamheid

Stadsreconversie 't Groen Kwartier wint goud op RES Awards 2018
magazine

De woonbuurt ‘t Groen Kwartier, de herontwikkeling van het voormalig militair hospitaal in Antwerpen, won midden mei goud in de categorie Beste Woonproject op de RES Awards. Die werden dit jaar voor het eerst uitgereikt, en bekronen uitmuntendheid bij vastgoedontwikkelingen.
‘t Groen Kwartier is een groene, autovrije oase van bijna 8 ha, met een mix van nieuwbouwappartementen, gezinswoningen en lofts in historische gebouwen, alsook restaurant The Jane en een kleinschalig hotel in het voormalig klooster. Het domein telt meer dan 350 bomen en biedt plaats aan zo’n 400 gezinnen. De jury van de RES Awards was onder de indruk van de herwaardering van waardevol erfgoed op een innoverende manier. Ze wees op de sterke invulling van historisch erfgoed naar hedendaagse woonnoden, rekening houdend met de grote beperkingen qua ruimtelijk ordening. “Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en voor duurzaamheid”, aldus de jury. “Er werden heel comfortabele fietsverbindingen voorzien en de wagen werd uit het project verbannen!”
De site van het militair hospitaal stond al sinds 1993, toen de laatste militair er vertrok, te verloederen. De plannen voor de nieuwe woonbuurt dateren van 2005. Voor de uitvoering sloegen Vanhaerents en buurtontwikkelaar Matexi de handen in elkaar. Zij deden verder een beroep op Beel & Achtergael, 360 Architecten en Collectief Noord. Ook Piet Boon, Vincent van Duysen, Anversa en landschapsarchitect Michel Desvigne werkten mee aan het project.

MATEXI GROEP

MATEXI GROEP

+3256627400
+3256627439