naar top
Menu
Logo Print
Met de komst van de digitale beveiligingssystemen wordt in de nabije toekomst een allesbepalende dynamiek ingezet. Een die zich bovendien op meerdere vlakken laat voelen. 

Met de komst van de digitale beveiligingssystemen wordt in de nabije toekomst een allesbepalende dynamiek ingezet. Een die zich bovendien op meerdere vlakken laat voelen

Beveiliging

Wanneer we het over de technologische evolutie in beveiligingssystemen hebben, dan blijkt het woord 'razendsnel' een absoluut understatement. Vooral de digitale dynamiek die is ingezet, toont zich onverbiddelijk voor al wie de sneltrein miste.

De veiligheid is een zeer gevoelig thema geworden, niet toevallig door de problematiek eigen aan deze tijd, zoals de georganiseerde criminaliteit en het terrorisme. 

In elk vak bestaan cowboys die niet erkend zijn, maar toch installaties uitvoeren. Zo ook in de beveiliging, waar een belangrijke oneerlijke concurrentie woedt. Binnenlandse Zaken wil nu absoluut de markt controleren en vaststellen of de bedrijven die installaties uitvoeren wel degelijk in regel zijn met de wetgeving.

EEN DIGITALE REALITEIT

Met de komst van de digitale beveiligingssystemen wordt in de nabije toekomst een allesbepalende dynamiek ingezet. Een die zich bovendien op meerdere vlakken laat voelen. 

NIEUWE UITDAGINGEN

De sector kon zich gedurende enkele tientallen jaren tot de meest stabiele vakdomeinen rekenen. Jarenlang werden grosso modo dezelfde systemen geïnstalleerd, en ontwikkelde de technologie zich gestaag door. Eerst de puur elektrische systemen, jaren later de elektronische systemen, dan kwam de oprukkende integratie en vandaag zijn we in het tijdperk van de digitale, numerieke technologie beland. 

TRENDS EN TOEKOMSTVISIE

Het vak van installateur van beveiligingssystemen wordt overduidelijk op een onomkeerbare manier omgegooid: vroeger was de installateur iemand die kabels trok en systemen als camera's en alarmcentrales aansloot, terwijl vandaag de virtualiteit de dienst zal uitmaken. 

BEVEILIGING VAN MORGEN

We zien een enorme evolutie in de camera's. De huidige technologie voorziet al lang niet meer in louter bewaking; nieuwe systemen werken met bijna militaire efficiëntie, en nemen ook inbraakdetectie, toegangscontroles via morfologische herkenning en branddetectie voor hun rekening. De intelligentie bevindt zich steeds in de software, die de camerasystemen tot heuse allround producten opwaardeert.

CONCLUSIE

De vaktechnische domeinen van installateur en elektricien evolueren meer en meer naar complementair dan concurrentieel.. Het vakdomein van de huidige alarmsystemen wordt op termijn te gecompliceerd voor de elektricien, die echter voor de installateur een betrouwbare en onmisbare partner moet blijven.