naar top
Menu
Logo Print
20/03/2019 - MELISSA HIMPE

RUIMTELIJK RENDEMENT INBEDDEN IN BOUWCULTUUR

NIEUW PLATFORM MOET DE BOUWSECTOR INSPIREREN

vlaams minister van omgeving Koen Van den Heuvel stel nieuwe website ruimtelijk rendement voor

Het verhogen van het ruimtelijk rendement moet de norm worden in Vlaanderen. De website www.ruimtelijkrendement.be wil met goede voorbeelden inspiratie bieden aan ontwikkelaars, architecten, omgevingsambtenaren of bouwheren die dagelijks bezig zijn met bouwprojecten. Door kwaliteitsvol te verdichten en functies te verweven, wordt de inname van bijkomende ruimte vermeden. De nieuwe website van het Vlaams Departement Omgeving werd voorgesteld door Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel in basisschool GIBO Mariaburg in Brasschaat, waar boven de nieuwe school 26 duplexwoningen werden gebouwd.

Ruimtebeslag

Vlaanderen wil ruimtelijk rendement verder inbedden in onze bouwcultuur. Dat is nodig, want het ruimtebeslag in Vlaanderen bedraagt ondertussen 33 procent. Het gaat om de ruimte die we in Vlaanderen innemen voor huisvesting, handel en industrie, transport en recreatie. Ook tuinen, parken, voetbalpleinen enz. maken daar deel van uit. Het verhogen van het ruimtelijk rendement betekent dat we meer gaan doen met het al ingenomen ruimtebeslag. Dat kan door meer activiteiten op eenzelfde oppervlakte te organiseren zonder afbreuk te doen aan de leefkwaliteit, en dat op de best gelegen plaatsen. Dat gebeurt door te kiezen voor de meest geschikte combinatie van intensivering, verweving, hergebruik en tijdelijk ruimtegebruik.

Voorbeeldprojecten

De website www.ruimtelijkrendement.be beschrijft uitvoerig tien voorbeeldprojecten waarbij sprake is van kwalitatieve verdichting, verweven van functies, hergebruik enz. Het gaat bijvoorbeeld om cohousing met 22 woningen (Sint-Niklaas), renovatie tot een collectief woon- en werkproject (Antwerpen), transformatie van een oud industriegebied (Hasselt), wonen in een herbestemde school (Westvleteren) of een mix van verschillende functies (Leuven). Elk project wordt geïllustreerd met foto’s en een filmpje. De projecten liggen verspreid over Vlaanderen (zie hieronder). De website zal de komende jaren verder aangevuld worden met nieuwe inspirerende voorbeelden van ruimtelijk rendement.

Slim ruimtegebruik

Vlaams minister Koen Van den Heuvel: “De strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen streeft ernaar om de verdere inname van ruimte tegen 2040 naar 0 ha per dag te herleiden. Het verhogen van het ruimtelijk rendement vormt een van de hoofdlijnen binnen die visie. De nieuwe website toont alvast aan dat er op het terrein vele mogelijkheden zijn van slim, creatief en kwalitatief ruimtegebruik.”

Enkele projecten uitgelicht (bekijk ze allemaal op de site)

Vesalius site Leuven
Het Vesalius-project uit Leuven blinkt uit door
zijn specifieke functiemix
Kruul Leuven
Het Kruul uit Leuven herbergt kantoren, eventruimte en woonstudio. Een onhandig driehoekig perceel werd op die manier maximaal benut
GIBO Mariaburg Brasschaat
GIBO Mariaburg in Brasschaat werd een innovatieve symbiose van school- en betaalbare woongelegenheid
Cohousing Waasland Sint-Niklaas
Cohousing Waasland uit Sint-Niklaas werd een site met 22 woningen en gemeenschappelijke tuin en voorzieningen