naar top
Menu
Logo Print

THIELEMANS & CO GELOOFT
IN GEAUTOMATISEERDE OPLOSSINGEN

SCHRIJNWERKERS ALS PROFESSIONELE KLANT
WORDEN STEEDS BELANGRIJKER

Thielemans & Co: geloof in geautomatiseerde oplossingenThielemans & Co zet onder het beleid van zaakvoerder Kristof van Doorslaer al jaar en dag volop in op de mogelijkheden van innovatieve CNC-oplossingen. Die gerichte focus zorgde er onder andere voor dat het bedrijf een versnelling hoger kon schakelen en zich, naast het particuliere klantenbestand, nu ook onder de naam van Thielemans Pro tot de schrijnwerker als professionele klant kan richten. Een strategie die duidelijk vruchten afwerpt.

VAN GROOTVADER OP KLEINZOON

In 2017 vierde familiebedrijf Thielemans & Co zijn vijftigste verjaardag. Kristof van Doorslaer: “Mijn grootvader startte het bedrijf in 1967 in Wolvertem met de productie van stalen ramen. Al zeer snel begon hij ook met de eerste fabricatie van aluminium ramen. Dat werd al snel een succes. Omdat mijn grootvader echter geen directe opvolger voor zijn bedrijf had, was het wachten tot hij 65 jaar werd. Dat is namelijk het moment waarop ik het op mijn twintigste van hem overgenomen heb. Na vier jaar zijn we overgegaan tot de aankoop van een nieuw pand in Grimbergen. De noodzaak voor de verhuizing kwam er vooral vanwege een groot plaatstekort. Die verhuizing betekende onze doorstart. Na tien jaar, in 2008, waren we, opnieuw wegens plaatsgebrek, genoodzaakt om te verhuizen. Het eerste deel van het huidige pand werd toen opgericht op de Brusselsesteenweg, te Merchtem, waar het bedrijf nog steeds gevestigd is.“

Thielemans & Co: geloof in geautomatiseerde oplossingenKristof van Doorslaer: “Meer en meer schrijnwerkers kiezen ervoor om hun ramen en deuren bij gespecialiseerde bedrijven aan te kopen"

Het CNC-tijdperk

In de tussentijd was Thielemans & Co partner geworden van Reynaers Aluminium. Het familiebedrijf koos daarmee resoluut voor innovatie. Dat werd vooral duidelijk door de aankoop van een van de eerste CNC-machines. Kristof van Doorslaer: “Reynaers Aluminium kwam toen op de proppen met een bewerkingscentrum voor aluminium profielen, wat voor ons een echte grote stap voorwaarts betekende. We schakelden meteen een versnelling hoger. Bij het afschrijven van de eerste machine schafte ik dan ook direct een zaag- en bewerkingsmachine aan. Het probleem was toen echter wel dat we een echt gebrek hadden aan ruimte om te monteren."

THIELEMANS PRO

Thielemans & Co: geloof in geautomatiseerde oplossingenDoor het acute tekort aan ruimte om ramen en deuren te monteren, ontstond het idee om de productieruimte uit te breiden en om de schrijnwerker als professionele klant op te nemen in het klantenbestand. Op die manier betekenden de recentelijke investeringen in geautomatiseerde machines een positief rendement voor het familiebedrijf, alsook voor de schrijnwerker. Om deze visie kracht bij te zetten, werd dan ook de nabijgelegen grond opgekocht. Daar kwam de nieuwe loods van het bedrijf te staan waar een afhaalpunt voor schrijnwerkers en particulieren, een extra ruimte voor montage en de uitbreiding van de showroom in ondergebracht werden.

Specialisatie en snelle service

Kristof van Doorslaer: “Tot op de dag van vandaag is ons doel nog steeds om ons professionele klantenbestand uit te breiden. Daar zit namelijk echt nog veel potentieel in, aangezien meer en meer schrijnwerkers ervoor kiezen om hun profielen bij gespecialiseerde bedrijven aan te kopen. Zo zijn wij bijvoorbeeld gespecialiseerd in de productie van vouwwanden, iets dat voor de gemiddelde schrijnwerker moeilijker te produceren is. Ook de steellook is daar een goed voorbeeld van. Voor ons zijn die bewerkingen met de CNC-machine natuurlijk geen probleem en daar kan de schrijnwerker van mee profiteren."

VERDERE UITBREIDING MACHINEPARK

Ten Huize Van Thielemans & CoDe laatste jaren merkt de zaakvoerder van Thielemans & Co een grote evolutie op het vlak van machines. Kristof van Doorslaer: “De evolutie in de machines was er in een bepaalde mate al voor pvc- en houtprofielen, maar de aluminium varianten liepen achterop. Die hebben de laatste jaren echter eenserieuze inhaalbeweging achter de rug." In 2016 koos Thielemans & Co er dan ook voor om nog een versnelling hoger te schakelen. Toen werd er gekozen voor de implementatie van de ReynaFlow, een intelligent systeem voor het optimale beheer van de workflow in de werkplaats. Op die manier slaagde Thielemans & Co erin om een logica in de werkplaats te krijgen, zodat er minder tijd en middelen verspild werd tijdens de productie. “Ik ben er heilig van overtuigd dat men zonder de juiste machines het best de beslissing maakt om de ramen en deuren aan te kopen. Voorzien zijn van het correcte materieel is volgens mij dan ook essentieel om nog mee te kunnen in onze sector."

Investeringen lonen

Veel zaakvoerders laten zich volgens Kristof van Doorslaer afschrikken door de initiële zware investering die gepaard gaat met het uitbreiden van een machinepark of het implementeren van een proces als Industrie 4.0. Toch is niets minder waar. “Zo zien we dat door de automatisering in ons bedrijf het aantal fouten voor, tijdens en na onze productie sterk verminderde. Dat betekent dus dat er significant minder tijd en geld verspild wordt. Daarnaast stellen zaakvoerders zich ook weigerachtig op ten opzichte van de algemene veronderstelling dat automatiseren hand in hand gaat met het ontslaan van personeel. Ook met deze visie gaat men te kort door de bocht."

“Wij merken dat door de automatisering in ons bedrijf het aantal fouten voor, tijdens en na onze productie sterk verminderde, waardoor er significant minder tijd en geld verspild wordt"

VOORDELEN VOOR HET PERSONEEL

Thielemans & Co: geloof in geautomatiseerde oplossingenKristof van Doorslaer licht ons in over de voordelen van geautomatiseerde machines met betrekking tot zijn personeel: “Momenteel beschikken wij over twee medewerkers die voorzien zijn van een gevorderde opleiding, zodat zij nu de CNC-machines kunnen besturen. Die medewerkers moeten natuurlijk wel het inzicht hebben om efficiënt met die CNC‑machines te kunnen werken. De rest van het personeel doet nog steeds hetzelfde als vroeger, namelijk monteren. Een laatste belangrijke factor met betrekking tot ons personeel is toch ook wel de stressfactor. Zo verloopt alles vlotter en overzichtelijker dankzij onze automatisatie en de logica in onze werkplaats via ReynaFlow."

TOEKOMSTVISIE

Als we de zaakvoerder vragen naar zijn visie op de toekomst van zijn sector en zijn bedrijf, staat ook deze keer het belang van geautomatiseerde oplossingen centraal. 
Kristof van Doorslaer besluit: “Wij zien door onze vergevorderde automatisering dat we de laatste jaren blijven groeien. Dat is zeer duidelijk. We zijn bijvoorbeeld volledig voorzien van de juiste machines. Wat we nu wel meer zullen proberen, is om nog productiever te worden met het machinepark dat we vandaag hebben, aangezien we beschikken over voldoende capaciteit. Deze doelstelling is vooral gericht op onze service naar onze professionele klanten. En wie weet wat de toekomst ons nog verder brengt. Misschien springen we dan op de trein van een andere nieuwe technologie."