naar top
Menu
Logo Print

BuildUp: kennisevent houtbouw - do. 01/06/17 - 3Square Zwijnaarde

Sprekers 

Arch. Piet Kerckhof, Aché-Ligno Architecten 

Arch. Piet Kerckhof, naar eigen zeggen geboren met een houtsplinter in de maag, bouwde zijn loopbaan als architect uit vanuit vier passies: houtbouw, energie en technieken, ecologie en informatica. Na zijn studies aan Sint-Lucas (1986) nam hij in 1995 het in houtskeletbouw gespecialiseerde architectenbureau Pro-ArTe over. In 2008 volgde hij 'Energietechnieken in gebouwen' aan de Ugent en in 2010 'Bio-ecologisch bouwen' aan KaHo Sint Lieven, Gent. Op vandaag runt hij Aché-Ligno Architecten en is hij o.a. lid van de Raad van Bestuur van het PassiefHuis-Platform vzw.
www.ache-ligno.be

Architectuur in houtbouw & impact op ontwerp- en bouwproces
Arch. Piet Kerckhof opent BuildUp met een bloemlezing van enkele architecturale parels uit binnen- en buitenland, als inspiratie voor de mogelijkheden van houtbouw. Verder gaat hij dieper in op de implicaties van houtbouw op het ontwerp- en bouwproces. Hierbij stipt hij enkele belangrijke voordelen aan, maar wijst hij evenzeer op de valkuilen en de noodzaak tot geïntegreerd ontwerpen en overleg tussen de bouwactoren.

Bekijk hier de presentatieArch. Thomas Harms, Team V Architectuur (NL)

Thomas Harms is senior architect bij Team V Architectuur, een Amsterdams bureau dat met een 40-tal medewerkers kan bogen op een mooie referentielijst. Na zijn studie aan de Technische Universiteit van Darmstadt, Duitsland, begon hij zijn carrière bij PFP Architekten in Hamburg, waarna hij verhuisde naar Nederland. Hij werkte als architect achtereenvolgens voor Benthem Crouwel Architecten, Arons en Gelauff Architecten en UNStudio, waarna hij zich in 2015 aansloot bij Team V. Daar is Thomas als senior architect verantwoordelijk voor het ontwerp van het houten woongebouw HAUT in Amsterdam.
http://teamv.nl/

HAUT: houten woontoren met 'haute architecture'
HAUT wordt met 73 meter het hoogste houten gebouw van Nederland én het eerste woningbouwproject met het label BREAAM-NL Outstanding. In de woontoren zullen vijftig tot zestig luxe koopappartementen worden gerealiseerd, terwijl op de begane grond ruimte is voor 'urban farming'. Op BuildUp licht architect Thomas Harms toe welke impact de keuze voor hout heeft op de architectuur en duurzaamheid van dit unieke project.
http://www.haut.nl/

Bekijk hier de presentatieIng. Tom Van den Bossche, SEC bvba

Afgestudeerd als Industrieel Ingenieur Bouwkunde (1985, HO Gent) begon Tom Van den Bossche zijn loopbaan als bouwverantwoordelijke in een grootschalig ontwikkelingsproject te Congo. Daarna was hij 8 jaar werkzaam als technisch adviseur bij het WTCB. Sinds 1996 is hij als stabiliteitsingenieur zaakvoerder van SEC bvba, dat inmiddels de stabiliteitsstudie van ca. 4500 gebouwen uitvoerde. Door zijn voorliefde, studie en ervaring werd hij een pionier in houtskeletbouw. Tom was tevens lid van het technisch comité STS 23 (houtskeletbouw) en 'Hoofdstuk 29  Houtskeletbouw' binnen de VMSW.
http://secbvba.be/

Schranken van meerlaagse houten constructies
Stabiliteitsingenieur Tom Van den Bossche zal tijdens zijn lezing de aspecten van de schrankweerstand van meerlaagse houten gebouwen belichten. Hij gaat hierbij dieper in op de weerstand tegen horizontale krachten voor de 3 meest voorkomende houtbouwsystemen: houtskelet, CLT en paal-balk-systeem.

Bekijk hier de presentatieDr. ir. Kurt De Proft, Wood.be

Kurt De Proft studeerde in 1998 af als burgerlijk bouwkundig ingenieur aan de VUB. In 2003 behaalde hij een doctoraat in de toegepaste wetenschappen bouwkunde (VUB, in samenwerking met TU Delft). Daarna was hij enkele jaren werkzaam als docent en als stabiliteitsingenieur. Sinds 2010 is hij als specialist in stabiliteit en brandweerstand van houtconstructies actief bij Wood.be, voorheen het Technisch Centrum der Houtnijverheid (TCHN-CTIB). Als lid van de Europese normencommissie omtrent Eurocode 5 volgt hij de ontwikkelingen op vlak van brandveiligheid op de voet.
http://wood.be
http://www.ctib-tchn.be/

Brandoverslag bij meerlaagse houtskeletbouw
De brandoverslag tussen verdiepingen via de gevel moet vermeden worden. In de Belgische brandveiligheidsregelgeving zijn hiervoor een aantal maatregelen vastgelegd. Deze maatregelen zullen tijdens deze presentatie bekeken worden en toegepast worden op niet-dragende en dragende gevelelementen in houtskelet.

Bekijk hier de presentatieIr. Bart Ingelaere, WTCB

Bart Ingelaere is reeds 26 jaar aan de slag in de bouwakoestiek bij het WTCB. Hij is Adjunct Departementshoofd van het Departement Akoestiek, Energie en Klimaat en als voorzitter van de normcommissie akoestiek verantwoordelijk voor de bestaande akoestische normalisatie in de woningbouw. Verder is hij nationaal en internationaal actief in onderzoek en normalisatiecommissies.
http://www.wtcb.be


Akoestische prestaties van CLT-panelen
Ir. Bart Ingelaere geeft toelichting bij akoestische aspecten voor CLT bouwsystemen. De focus ligt hierbij op de lucht- en contactgeluidisolatie in meergezinswoningen. Op basis van enkele recente praktijkstudies en simulaties wordt bekeken welke prestaties kunnen behaald worden en waar de aandachtspunten en beperkingen liggen.

Bekijk hier de presentatie

Elevator Pitch - KNAUF

Bekijk hier de presentatie

Elevator Pitch - Systimber

Bekijk hier de presentatie 

PARTNERS:

Knauf Dupac Korlam Machiels Building Solutions Rockwool Siniat CDM Fermacell Hahbo Isocell Sibomat Systimber WFR