organisch hout laat tactiele tafel schitteren

Thomas more genomineerd voor schrijnwerk awards

thomas more

De gevoelswaarde van hout kan door geen enkel ander materiaal geëvenaard worden. Dat heeft deze studente van de Thomas More hogeschool goed begrepen. Tijdens het productieproces van haar tafel was tactiliteit namelijk constant aanwezig. Voor deze tafel gebruikte ze organisch en zacht hout. Dit stuwde de moeilijkheidsgraad de hoogte in. "Hou'tvast", de naam van het project is dan ook verdiend de vijfde genomineerde voor de Schrijnwerk Awards binnen de categorie 'Schoolprojecten'.

"hou'tvast"

Gedurende het volledige productieproces van deze tafel was tactiliteit de rode draad. Het doel was dan ook om de gebruikers van de tafel bewuster om te laten gaan met de gevoelswaarde van het hout. Dat komt ook duidelijk naar voor bij de naam van dit project, namelijk "Hou'tvast".

Mede daarom besloot ze om organische vormen te gebruiken, wat de tafel tot een aangenaam, aantrekkelijk en voelbaar meubel maakt. Aan de andere kant zorgt het echter ook voor een aantal moeilijkheden. Onder andere de verbindingen van het onderstel waren lastig om enerzijds gevisualiseerd te krijgen en anderzijds om ze volgens het plan in de verbeelding te ontwerpen. 

Toen het ontwerp achter de rug was, kon overgegaan worden naar de effectieve uitwerking van de tafel. "Hou'tvast" is een enorm ambachtelijk project, waar dus heel veel handenarbeid - gecombineerd met handbewerkingsmachines - mee gepaard ging. Zo bestaat het tafeloppervlak uit schubjes, wat volledig met de hand gemaakt is en wat uitnodigt om het oppervlak even aan te raken.

gutsen

Er werd in vergelijking met deze ambacht veel minder teruggegrepen naar geïndustrialiseerde machines als de schaafmachine en schuurband. De enkele keren dat daar toch naar gegrepen werd, was om bijvoorbeeld de verbindingsstukken tussen de poten en de voetbalken een eerste ruwe vorm te geven. Toen die vorm aan de hand van de schuurband gemaakt was, werd het in finale vorm gebracht door te raspen, vijlen en bij te schuren.

Om het project uiteindelijk finaal af te werken, werd alles met een heel fijne korrel opgeschuurd. Vervolgens werd de tafel afgewerkt met twee lagen natuurlijke meubelolie, zodat het gevoel van het hout zoveel mogelijk behouden bleef en omdat een natuurlijke afwerking op ecologisch vlak een meerwaarde biedt. De keuze om alles met de hand te doen, zorgde ervoor dat de studente enorm veel heeft bijgeleerd op een korte tijd.

tafel

Meer weten over

BUITENSCHRIJNWERK
Gerelateerd
herbeleef de uitreiking van de schrijnwerk awards 2021 detrac nv genomineerd voor de schrijnwerk awards 2021 vandamme houtatelier genomineerd voor de schrijnwerk awards 2021 houten zitbanken vervangen bestaande sokkel stille ruimte in heilige kruisverheffingskerk winnaar categorie schrijn- en timmerwerk gekend! winnaar categorie houtbouw gekend! goede voorbereiding zorgt voor kwalitatief resultaat twee verdiepingen bijbouwen op een oud gebouw klassevolle uitstraling in tuin dankzij zwart hout appartement in massief hout verbouwd tot meergezinswoning schuurwoning gebouwd met hernieuwbare grondstoffen winnaar categorie totaalinterieur gekend! de baveye interieur genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 detrac genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 gyma bv genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 hollevoet kristof genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 holvoet gebroeders genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 kim vlerick genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 nieuwbouw in handen van jos heylen winnaar categorie interieurelementen gekend! atelier nerf genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 de stoffeerder bv genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 eb projects nv genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 inbo interieur genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 menuiserie goblet julien genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 oic bv genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 beneens genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 winnaar categorie aluminium gekend! alu verschueren genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 derito quality genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 ka construct genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 vorsselmans genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 wako genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 windout genomineerd voor schrijnwerk awards 2021 winnaar categorie schoolprojecten gekend! don bosco onderwijscentrum genomineerd voor schrijnwerk awards don bosco onderwijscentrum genomineerd voor schrijnwerk awards mosa-rt maaseik genomineerd voor schrijnwerk awards thomas more genomineerd voor schrijnwerk awards vti poperinge genomineerd voor schrijnwerk awards
Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Projecto 

Projecto maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.