Online magazines

04 augustus 2021 Vakinformatie voor architecten, studiebureaus & projectontwikkelaars

 
aandacht voor kwalitatieve houtbouw
Houtbouw zit al jarenlang stevig in de lift maar kwam enkele weken terug negatief onder de aandacht. De rotte houtconstructie in het appartementsgebouw in Sint-Truiden toonde nog maar eens dat ontwerpers en uitvoerders rekening moeten houden met enkele spelregels om de troeven van houtbouw tot hun volle recht te laten komen. Met deze editie willen we u inspireren én wijzen op een aantal belangrijke aandachtspunten.
Bart Denys, Hoofdredacteur
In dit uitgebreide dossier bundelen we enkele innovatieve technieken én geven we toelichting bij enkele bijzondere aandachtspunten met oog op een kwalitatief eindresultaat.
CLT zijn meerlaagse, kruislings verlijmde houten panelen die zijn opgebouwd uit eenlaagse platen van massief hout. De innovatieve manier van bouwen is misschien wel hét bouwmateriaal voor een duurzame toekomst.
Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij het eigen gewicht beperkt blijft, maar die omwille van die lichtheid ook erg gevoelig is voor horizontale belastingen.
Steeds vaker worden meerlaagse gebouwen opgetrokken met houten gevels of zelfs een volledig houten structuur. Naast de structurele implicaties brengt dat echter ook een aantal andere aandachtspunten met zich mee, met de brand­veiligheid op kop.
Modulaire houtskeletbouw is een systeem waarbij een gebouw uit meerdere modules bestaat, die geprefabriceerd worden. Vervolgens worden ze ter plaatse gekoppeld en verder afgewerkt tot één gebouw. De toepassingen van deze ...
Een cruciaal principe bij het optimaliseren van de akoestische prestaties bij houtskeletbouw is het massa-veer-massaprincipe. Dit principe zegt dat twee zware massa's, gescheiden door ...
Net als in andere sectoren ziet men in de houtverduurzaming een sterke tendens naar ecologische oplossingen. Dat heeft echter niet alleen geresulteerd in milieuvriendelijkere producten, het heeft ook geleid tot ...
Barnwood is al een poosje een gegeerde hype bij architecten en interieurbouwers. Deze balken en planken zijn afkomstig van gedemonteerde oude schuren, hoofdzakelijk uit ...
Voor het optoppen van gebouwen kan uit heel wat verschillende oplossingen worden gekozen. Tegenwoordig kiest men vaak voor lichtere constructies, meer bepaald houtskeletbouw en CLT, houtschakelbouw, staalframebouw en staalskeletbouw.
Woema! (Zuid-Afrikaans voor ‘pit en energie’) uit Eke nabij Gent is gespecialiseerd in houtbouw. Zaakvoerder Simon Suys legt in deze video uit waarom ...
Elk jaar dingen een aantal unieke houtbouwprojecten mee naar een prestigieuze Schrijnwerk Award. Ontdek in deze video een pareltje in Pairi Daiza!
Deze mail werd verzonden naar #FIRMA# - #KORTEMAIL#
 
Dit Online Magazine is een uitgave van PM Editions nv,
Torhoutsesteenweg 226, 2-7, 8210 Zedelgem
info@pmg.be - www.pmg.be
Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Projecto 

Projecto maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.