Mjøstårnet wordt het hoogste houten gebouw ter wereld

Zo maak je een houten gebouw van 81 m toch brandveilig

Als het Mjøstårnet-gebouw voltooid zal zijn in 2019, wordt het Noorse gebouw met zijn 81 m en 18 verdiepingen het hoogste houten gebouw ter wereld.
Dat alleen al is een krachttoer op zich, maar dat het gebouw ook nog eens goede punten haalt inzake brandveiligheid, gooit pas echt hoge ogen. Even Andersen, brandconsulent bij brandveiligheidsspecialist Sweco Norge AS, vindt zelfs dat “de maatregelen voor brandveiligheid voor de Mjøstårnet ervoor zorgen dat het gebouw een pak veiliger is dan het naburige gebouw met een traditionele staal- en betonstructuur.”
“De sleutel tot veiligheid is de structuur van het gebouw en het gebruik van glulambalken", aldus Rune Abrahamsen, CEO bij Moelven Limtre, verantwoordelijk voor de bouw van de Mjøstårnet.
Glulamstructuren hebben het grote kenmerk dat ze niet uit zichzelf blijven branden: het houten oppervlak krijgt bij brand al snel een laag houtskool, waardoor het vuur zich niet verder in het hout kan doorzetten en bijgevolg uitdooft. "De glulamstructuur behoudt zijn draagkracht in een grote brand, zo blijkt uit tests bij Moelven. De glulam krijgt een beschermende houtskoollaag, waardoor het vuur niet verder kan blijven branden. Zelfs bij een langdurige blootstelling aan het vuur zal de stevige structuur nog steeds zijn kern van vers hout behouden. Doordat de structuren tevens ver uit elkaar staan, zorgt dit ervoor dat een eventuele brand niet kan overslaan."
Naast de structuur zijn er nog andere maatregelen getroffen in de Mjøstårnet. Zo is de voorgevel specifiek beschermd tegen een verspreiding van het vuur, heeft het gebouw een opgeschaald sprinklersysteem en is elke ruimte in het gebouw ontworpen als een afzonderlijke brandcel.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Projecto 

Projecto maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.